Vakantie vieren betekent voor de een feesten tot de vroege uurtjes op Ibiza, om daarna overdag op het strand (smerend en kerend) de roes uit te slapen. Voor de ander tijd om een avontuurlijke wandeltocht te maken of een andere cultuur te proeven. Vakantievieren betekent ook dat we loskomen van onze dagelijkse verplichtingen en misschien wel (ook al is het maar voor eventjes) van de dagelijkse blootstelling aan TV en social media. Deze zomer werk ik zelf gewoon door, maar maak wel wat meer tijd vrij om te lezen. Ik trakteer mezelf dan ook graag op magazines zoals Flow, CHANGE en Happinez. Door een artikel in nummer 5 van de Happinez – met als titel “Een goed gesprek” – werd ik geïnspireerd tot het schrijven van deze blog.
Een goed gesprek voeren is iets heel anders dan het afsteken van onze gebruikelijke monoloog over de gebeurtenissen van alle dag, onze ergernissen of succes welke we reeds ook via Facebook met de rest van onze ‘vriendenclub’ hebben gedeeld. Een goed gesprek gaat over zaken die ons (diep) raken, over wat er in ons omgaat, niet alleen in ons brein, maar vooral in ons hart. Het blijkt vaak nog niet zo makkelijk om ander te vertellen wat er in je om gaat: je geeft namelijk jezelf bloot, maar dan niet letterlijk om zoveel mogelijk zonnestralen te absorberen. Blootgeven in de figuurlijke zin, betekent je kwetsbaar opstellen, soms ook je schaamte overwinnen en daar is best wat moed voor nodig.
En als het delen van wat er in je hoofd en hart leeft, nog niet moeilijk genoeg is, echt aandachtig luisteren naar de ander, is op zijn minst een even grote uitdaging! We zijn inmiddels erg bedreven geraakt om met een oor te “luisteren” naar wat de ander ons vertelt, terwijl met het andere oor het nieuws proberen te volgen en tevens met onze aandacht weer bezig zijn met 1001 andere zaken.
Maar wat zijn eigenlijk de ingrediënten voor een goed gesprek en hoe kom je tot een boeiend gespreksonderwerp? In tegenstelling tot wat we misschien denken, begint een goed gesprek meestal vaker met het stellen van een vraag, dan met het afsteken van ons eigen verhaal. Ook is het van belang dat je gesprekspartner het gevoel krijgt dat je oprecht belangstelling voor zijn / haar verhaal hebt en dat er een sfeer van vertrouwen voelbaar is. Vanuit de coaching bestaat er een “methodiek” die we eigenlijk allemaal zouden kunnen gebruiken om een goed gesprek te voeren: De vier AAAA’s
• Aandachtig en volledig aanwezig zijn betekent dat je – als gesprekspartner – ruimte maakt in je hoofd (en je hart) voor de ander. Er zijn geen andere dingen die je aandacht opslurpen en je bent volledig aanwezig in het hier en nu, met al je aandacht bij je gesprekspartner. Dit maakt dat je gesprekspartner ook daadwerkelijk het gevoel krijgt dat er geluisterd wordt naar datgene wat hij / zij durft te delen.
• Aansluiten bij het verhaal van de ander houdt in dat je meegaat in datgene wat de ander je vertelt en vragen stellen over datgene wat de ander vertelt. Bijvoorbeeld “Wat bedoel je precies met………….” of “Wat ging er in je om toen …………. gebeurde?”
• Accepteren zonder oordeel klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar hoe vaak en snel hebben we – als de ander zijn verhaal doet – bij ons zelf al niet gedacht “Dat zou ik nou nooit gedaan hebben!”. We zijn hiermee ook weer gelijk met onze aandacht bij onszelf in plaats van de ander. Het vergt wat oefening om niet gelijk een oordeel te hebben over wat anderen je vertellen, maar als je er wat bedrevener in raakt, levert acceptatie zonder oordeel je heel veel rust op in je hoofd.
• Authenticiteit is een ander woord voor (opr)echtheid: zijn wie je bent met al je kwaliteiten, eigen-aardigheden en valkuilen. Jezelf zijn en blijven is niet altijd even makkelijk maar je zult merken dat echtheid en oprechtheid je veel voordelen oplevert. Mensen die authentiek zijn, worden in de regel vaker als prettig gezelschap ervaren. Als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen en blootgeven, nodig je daarmee ook de ander uit om meer van zichzelf te laten zien.
Je kunt deze vier AAAA’s beschouwen als een aantal ingrediënten voor een goed gesprek. Met wat oefening daarin zul je merken dat je steeds bedrevener raakt in voeren van een echte dialoog. Als je dan goed luistert en (verdiepende) vragen durft te stellen, dienen zich er meer dan genoeg gespreksonderwerpen aan voor een boeiend gesprek. Ook als je gesprekspartner over zijn / haar dagelijkse beslommeringen vertelt, kun je door het stellen van vragen (zoals de genoemde voorbeelden) het gesprek op een ander (dieper) niveau brengen. Om toch nog wat extra inspiratie voor een goed gesprek mee te geven, deel ik hieronder een aantal vragen uit het artikel:
• Wat stel je steeds uit, terwijl je weet dat het belangrijk is om te veranderen?
• Als je één vraag mocht stellen aan een alleswetend iemand, welke vraag zou dat dan zijn?
• Wat kan jou ontroeren?
Wil je meer leren over de vier AAAA’s en inspiratie opdoen voor een goed gesprek, ben je van harte welkom op mijn workshop “Ingrediënten voor een goed gesprek”, welke in het najaar zal worden gegeven. In de komende nieuwsbrieven en op de website volgt spoedig meer informatie hierover.