Manuela's Blog

Loslaten in stilte

22/10/2017

Elke herfst opnieuw mogen we een prachtig schouwspel aan kleuren bewonderen, alvorens de bomen – volgens het ritme van de natuur- hun bladeren loslaten. Voor mensen is loslaten niet zo’n natuurlijk proces. Sterker nog, het kost ons vaak veel moeite bijvoorbeeld niet altijd en overal de controle over te willen vasthouden of te stoppen met (ver)oordelen. Tegelijkertijd weten we dat loslaten van inefficiënte denk- en gedragspatronen ons ons ook veel ruimte oplevert. Ruimte om stil te zijn en te genieten van wat nu er is.
Wat betekent loslaten voor jou?

Kennis maken met Functional Fluency

17/01/2016

We herkennen wellicht allemaal wel het gevoel dat de dingen als vanzelf gaan; datgene wat we aan het doen zijn kost ons geen energie; Sterker nog we krijgen er energie van. Ook zijn er momenten of periodes dat alles ons juist heel veel energie kost, dat we niet lekker vel zitten, ons niet vitaal voelen. Sommige mensen kampen wellicht al jaren met chronische klachten, voelen zich niet gehoord en/of gezien in hun behoeftes en anderen hebben moeite om met tegenslagen om te gaan. Er zijn momenten waarop we ons graag wat veerkrachtiger en vitaler willen voelen, dat we weer in die flow willen komen en energie krijgen van de dingen die we doen. In deze blog is bedoeld als kennismaking met Functional Fluency. Aan de hand van een voorbeeld over een jonge vrouw met chronische pijnklachten, worden een aantal vragen gesteld, waarop met behulp van Functional Fluency naar een een antwoord gezocht kan worden. Functional Fluency is een methodiek waarmee we onze gedachten en gedrags-patronen kunnen begrijpen. Functional Fluency helpt ons om daar nodig belemmerende overtuigingen en ineffectief gedrag om te buigen naar meer efficiëntere gedachtes en doelmatig gedag.

Donkere Dagen?

16/11/2014

Het is weer tijd voor een vaak gehoorde cliché: De donkere dagen voor Kerst. En dat terwijl de wereld overal in brand staat. In ons eentje, kunnen we al dat leed niet verminderen, maar een klein vriendelijk gebaar maakt veel meer verschil dan we ons beseffen. Wetenschappers hebben recent zichtbaar gemaakt hoe het komt dat we in stressvolle situaties minder negatieve emoties ervaren, als we voorafgaand zijn blootgesteld aan positieve signalen die ons herinneren aan Liefde en Zorg. Deze onderzoeksresultaten vormen mogelijk ook een verklaring voor ervaringen die we misschien wel allemaal herkennen: het ontvangen van een positief gebaar, nodigt ons uit om die positieve ervaring door te geven. Ik nodig je uit, om letterlijk en figuurlijk heel veel kaarsjes aan te steken én deze dagen wat minder donker te maken.

Volg je hart, het klopt altijd