De zomer in je bol

20/07/2014

De zomervakantie is nu voor iedereen begonnen. Of je nu de zon opzoekt in het buitenland of vakantie viert in eigen land, als de zon schijnt is je stemming ook vaak opgewekter. Dat je het lekker vindt om buiten te zijn als de zon schijnt, zit niet tussen je oren. Of toch wel? Wat maakt nu dat de zon, een sterke invloed heeft op onze stemming?

Onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam namelijk meer endorfine aan. Endorfinen zijn signaal-moleculen (neurotransmitters) die informatie overbrengen van de ene cel naar de andere. Wanneer je endorfine aanmaakt, ervaar je een lekker, prettig en euforisch gevoel. Zodra je je plezieriger voelt, ben je efficiënter en meer gemotiveerd om, wat je doel dan ook is, dit te bereiken. Ook het contact maken met andere mensen gaat makkelijker. Je vergroot dus je kansen op nieuwe vriendschappen of (zaken)relaties.

Endorfine is ook de tegenhanger van adrenaline, het stresshormoon, dat in de bijnieren geproduceerd wordt, wanneer je angst of stress ondervindt. De andere uitwerking van endorfine laat zich raden: het geeft rust, kalmte en men voelt zich ontspannen.

Endorfine heeft ook een opiaatachtige werking. De werking ervan is b.v. vele malen groter dan morfine. Endorfine zorgt dus voor pijnstilling. Ons lichaam is instaat om bijvoorbeeld de “pijn” bij forse fysieke inspanning (bijvoorbeeld hardlopen) te dempen door endorfine aan te maken. Daarnaast maakt endorfine de werking mogelijk van een andere neurotransmitter: dopamine, wat je een gevoel van beloning geeft.

Endorfine is dus een neurotransmitter die een chemische kettingreactie in het lichaam veroorzaakt zo vervolgens het hele hormoonstelsel en indirect het hele lichaam in balans brengt. Behalve een gezonde dosis aan zonneschijn en hardlopen zijn nog veel meer manieren om ons lichaam te stimuleren endorfine aan te maken. Hieronder noem ik een aantal gezonde opties

  • Lachen is gezond! Dat is geen geheim, maar wat maakt dat lachten een gezonde uitwerking heeft op lichaam en geest? Wanneer je een poosje achtereen je mondhoeken optrekt, dan geven je hersenen al de eerste signalen voor de aanmaak van endorfine.

laugh when you can2

  • Meditatie en ontspannende ademhalingsoefeningen zijn op zich al bijzonder heilzaam voor lichaam en geest. Daarbij zijn er aanwijzingen dat het maken van AH en OHM klanken een extra stimulerend effect hebben op een aantal belangrijke klieren van het hormoonstelsel en in het bijzonder hypofyse. Deze klier produceert dan o.a. endorfine.
  • Massage heeft op meerdere manieren een ontspannende uitwerking. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat door de aanraking en het wegwrijven van de pijnpunten in het lichaam de aanmaak van endorfine wordt getriggerd.

Dus ook als de zon een dag niet schijnt en/of hardlopen niet bepaald jouw ding is, kun je de endorfineproductie in je lichaam op een gezonde wijze stimuleren en heb je toch de zomer in je bol.

Een zonnige, vrolijke en relaxte gewenst!

zomer in je bol Loesje

Volg je hart, het klopt altijd