Hoofd- & Hartzaken

29/05/2014

Half mei was ik samen met mijn partner heerlijk een weekendje in België, waar ik als een kind in een snoepwinkel, heb rondgestruind in een waar boekenpaleis in Hasselt. Een van de boeken die ik mezelf cadeau heb gedaan is “Uw brein als Medicijn” van Dr. David Servan Schreiber.  In dit boek wordt  beschreven hoe een diep deel in de hersenen, functies beheerst die te maken hebben met ons welbevinden. Dit is het emotionele brein (ook wel het limbische systeem genoemd) van waaruit dus ons gevoel, humeur, gedrag, maar ook autonome functies zoals ons immuunsysteem, bloeddruk en hartritme wordt reguleert.  In het boek wordt verder ingegaan op ons vermogen om controle uit te oefenen op dit emotionele brein.  In mijn nieuwsbrief van 11 mei had ik al geschreven over de Wim Hof Methode, waarmee mensen zoals u en ik ook kunnen leren om ons immuunsysteem te beïnvloeden.

Een van de 7 beschreven behandelmethoden intrigeert mij in het bijzonder omdat het gaat over de nauwe verbintenis tussen ons brein en ons hart, net zoals ik Emovatie in mijn logo heb vormgegeven.  Er zijn tal van uitspraken waaruit blijkt dat we emoties direct in ons lichaam voelen zoals: “De angst slaat ons om het hart”. We zeggen ook wel eens dat we ergens “onze gal over uitspuwen” of dat we “een maagzweer krijgen”. Deze uitlatingen komen niet echt uit de lucht vallen, maar omschrijven tamelijk nauwkeurig hoe we ons voelen als we bepaalde emoties ervaren.  We kennen allemaal ook voorbeelden van mensen met een ‘gebroken hart’; een oude buurman die enkele maanden na zijn vrouw ook komt te overlijden. Er zijn ook rapportages van mensen met een donorhart, die sinds hun transplantatie persoonlijkheidstrekken van de donor bleken te hebben.

Pas sinds de laatste paar decennia zijn er diverse teams van cardiologen en psychiaters onderzoek gaan doen om verklaringen te vinden voor deze fenomenen. Stress blijkt een groter risico voor hart- en vaatziekte dan een sigaret, evenals het ontwikkelen van een depressie na een hartinfarct een grotere voorspellende waarde heeft voor de prognose dan de hartfunctie na een infarct.  Als ons emotionele brein uit balans is, heeft dat een weerslag op het functioneren van ons hart. Omgekeerd blijkt dat ons hart ook constant ons emotionele brein beïnvloed. Het hart produceert zelf bijvoorbeeld zelf een aantal hormonen zoals adrenaline en oxcytonice (het liefdeshormoon), die rechtstreeks ons brein beïnvloeden. De nauwe samenwerking tussen ons brein en ons hart is dus een tweerichtings verkeer.

Op basis van deze wisselwerking is een eenvoudige maar doeltreffende methode ontwikkeld waarmee iedereen – die daar voor open staat – harmonie tussen hart en hersenen kan bewerkstelligen. Deze methode heeft te maken met de schommelingen van ons hartritme. Als de  hartslag een grote en sterke variatie heeft, zijn de schommelingen van het hartritme op zichzelf ook gelijkmatig en spreken we over hartcoherentie. In deze toestand blijken onze hersenen ook in staat om sneller en nauwkeuriger te werken. We zitten als het ware in een soort flow, waarin we zonder aarzeling de woorden vinden om te zeggen wat we bedoelen en we moeiteloos kunnen inspelen op onverwachte situaties.  Coherentie betekent dus niet een toestand van totale ontspanning. Om de positieve effecten van hartcoherentie te ervaren hoeven ons niet af te sluiten van de buitenwereld. In tegendeel: hartcoherentie is een toestand waarin we grip hebben op de situaties waarin we ons bevinden en we een harmonieuze interactie met onze omgeving kunnen aangaan.

Wil je meer ontdekken over de wisselwerking tussen je brein en je hart, en ook leren hoe je hartcoherentie kunt bewerkstelligen?

Neem deel aan mijn workshop: Ontdek de Genezer in jezelf

Volg je hart, het klopt altijd